Córka sąsiadów zarysowała samochód
• Strona 1 z 1
- partyzgit
- Podziękował : 0 razy
Córka sąsiadów zarysowała samochód
Witam. Jak wyżej córka sąsiadów przejeżdzając koło mojego samochodu przewróciła się i zarysowała mi prawe drzwi.
Spisaliśmy z jej matką oświadczenie o szkodzie, ale w tej chwili nie wiem co zrobić gdzie zgłosić, czy szkodę może pokryć ubezpieczenie pracownicze jej ojca który jest zatrudniony. Z rozmowy telefonicznej z konsultantem pzu mojego ubezpieczenia OC który powiedział mi żebym wziął nr ubezpieczenia jeśli mają np pzu dom, którego niestety nie mają. Więc pytanie czy może ubezpieczenie pracownicze jej ojca? jeśli tak to gdzie zgłosić, jeśli nie co zrobić??
Pozdrawiam
Spisaliśmy z jej matką oświadczenie o szkodzie, ale w tej chwili nie wiem co zrobić gdzie zgłosić, czy szkodę może pokryć ubezpieczenie pracownicze jej ojca który jest zatrudniony. Z rozmowy telefonicznej z konsultantem pzu mojego ubezpieczenia OC który powiedział mi żebym wziął nr ubezpieczenia jeśli mają np pzu dom, którego niestety nie mają. Więc pytanie czy może ubezpieczenie pracownicze jej ojca? jeśli tak to gdzie zgłosić, jeśli nie co zrobić??
Pozdrawiam
- mfind
-
- Podziękował : 4 razy
Re: Córka sąsiadów zarysowała samochód
Tutaj wchodzi w grę OC w życiu prywatnym rodziców, jeżeli nie posiadają takiego ubezpieczenia przysługuje Panu roszczenie o naprawienie szkody bezpośrednio do rodziców dziewczynki. Powinni pokryć naprawę samochodu z własnej kieszeni. Jeśli ojciec dziewczynki posiada ubezpieczenie pracownicze, należy zapoznać się z warunkami tego ubezpieczenia, spojrzeć na zakres zdarzeń objętych ochroną ubezpieczeniową, być może przedmiotowe zdarzenie wchodzi w zakres tego ubezpieczenia.
- EkspertPZU
-
@partyzgit, zgadzam się z mfind. Jeśli rodzice dziewczynki nie mają ubezpieczenia OC w życiu prywatnym,
proponowałbym sprawdzić warunki umowy grupowego ubezpieczenia na życie.
proponowałbym sprawdzić warunki umowy grupowego ubezpieczenia na życie.
- kapikk
A to czyli za dużo się nie dowiedzieliśmy.
____
Pozdrawiam Marcin
____
Pozdrawiam Marcin
- mfind
-
kapikk napisał(a):A to czyli za dużo się nie dowiedzieliśmy.
____
Pozdrawiam Marcin
Co konkretnie chciałbyś wiedzieć?
- partyzgit
Witam. Dziekuje za odpowiedzi. Rodzice dziewczynki zapewniają że zapłacą lecz jak twierdzą nie wiedzą kiedy. Jak się zabezpieczyć przed tym że oni nie zapłacą a będą ciągle zapewniać że zapłacą w późniejszym terminie?
Wstępnie dałem im czas do dziś ale widzę że nic z tego nie będzie więc mam zamiar poczekać do 1 czerwca. Nie chce robić z autem nie mając od nich pieniędzy a drażni mnie ta rysa bo dopiero co kupiłem to Auto. Wszystkie ustalenia i terminy ustaliliśmy ustnie póki co. Jedyne co mam to oświadczenie podpisane przez matkę że jej córka uszkodził mój pojazd.
Pozdrawiam
Wstępnie dałem im czas do dziś ale widzę że nic z tego nie będzie więc mam zamiar poczekać do 1 czerwca. Nie chce robić z autem nie mając od nich pieniędzy a drażni mnie ta rysa bo dopiero co kupiłem to Auto. Wszystkie ustalenia i terminy ustaliliśmy ustnie póki co. Jedyne co mam to oświadczenie podpisane przez matkę że jej córka uszkodził mój pojazd.
Pozdrawiam
- mfind
-
Może Pan wystosować do rodziców dziewczynki pisemne wezwanie do zapłaty. Jeśli nie poskutkuje, może Pan wystąpić na drogę postępowania sądowego.
• Strona 1 z 1
-