Zarejestruj

odmowa wypłaty odszkodowania co robić?

Forum o ubezpieczeniach dla firm i przedsiębiorstw. Ubezpieczenia, mienia, techniczne, odpowiedzialności cywilnej itd. na powstanie szkód spowodowanych zdarzeniami losowymi, które mogą narazić firmę na straty i utratę płynności.
Początkujący
Podziękował : 0 razy

odmowa wypłaty odszkodowania co robić?

Postprzez siwu2cha » Śr lut 19, 2014 3:26 pm

Witam zostałem poszkodowany w wyniku uderzenia rzędu wózków sklepowych w bok mojego samochodu. Wózki prowadzone były przez pracownika firmy sprzątającej obsługującej market. Zostało spisane oświadczenie z pracownikiem firmy. Następnie zgłosiłem sprawę do siedziby firmy sprzątającej a ta w końcu do swojego ubezpieczyciela. Następnie sprawą zajęła się firma działająca na zlecenie ubezpieczyciela. Zebrała dokumenty przysłała rzeczoznawcę. Następnie okazało się że firma sprzątająca nie dostarczyła na trzykrotne wezwanie następujących dokumentów:
-oświadczenie na temat stanu trzeźwości pracownika
-kopię umowy regulującej stosunek pracy pracownika
-oświadczenie pracownika z opisem i przyczyną szkody
informację czy pracownik zapoznał się z instruktażem stanowiska
-oświadczenie czy firma poczuwa się do odpowiedzialności

Następnie sprawa została zamknięta na obecnym etapie i skierowana do właściwego ubezpieczyciela. Ubezpieczyciel wydał decyzję iż na podstawie zgromadzonych informacji zmuszony jest oddalić zgłoszone roszczenia.
Decyzja została wydana w oparciu o "ogólne warunki ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej lub użytkowania mienia".
Z czego wynika że z uwagi na brak dokumentacji ze strony ubezpieczającego do czasu nadesłania wymienionych dokumentów, na obecnym etapie ubezpieczyciel jest zmuszony oddalić zgłoszenie roszczenia.

Pytanie jakie kroki podjąć?

Doradca reklama

Podpowiadam

Zasłużony

Re: odmowa wypłaty odszkodowania co robić?

Postprzez GWARANT » Śr lut 19, 2014 10:19 pm

Skontaktuj się z firmą sprzątającą jeśli nie dostarczą wymaganych dokumentów to zgłoś do swojego ubezpieczyciela jeśli masz AC to może pójść z regresem.

Bywalec forum

Postprzez MKrakowski » Śr wrz 09, 2015 3:02 pm

I jak się zakończyła się cała sprawa? Bo ja właśnie cały czas szukam firm, które zajmują się realizowaniem takich spraw, w których ubezpieczyciel lub firma ubezpieczeniowa stroi sobie żarty, tzn. firmy,która pomoże mi dojść roszczenia...

Bywalec forum

Postprzez OdszkodowaniaPCO » Śr gru 09, 2015 3:53 pm

siwu2cha napisał(a):Pytanie jakie kroki podjąć?

Jeśli potrzebne byłoby jednak wsparcie profesjonalnego pełnomocnika, zapraszam do kontaktu. Bez względu na sytuację i dalszą współpracę, analiza sprawy zawsze pozostaje bezpłatna. Krótka rozmowa telefoniczna może wiele wyjaśnić.

MKrakowski napisał(a):I jak się zakończyła się cała sprawa? Bo ja właśnie cały czas szukam firm, które zajmują się realizowaniem takich spraw, w których ubezpieczyciel lub firma ubezpieczeniowa stroi sobie żarty, tzn. firmy,która pomoże mi dojść roszczenia...

Jakie są kryteria wyboru takiej firmy? Może coś podpowiem?

Bywalec forum

Postprzez Szyduczynski » Wt paź 18, 2016 8:59 am

Jeśli firma, która spowodowała szkodę nie miała odpowiedniego ubezpieczenia, swoich roszczeń mogą Państwo dochodzić bezpośrednio od tej firmy. Oni odpowiadają za szkodę, więc powinni ją naprawić.

Powrót do Ubezpieczenia dla firm