Zarejestruj

PZU odmowa Dewastacja lokalu

Forum o ubezpieczeniach dla firm i przedsiębiorstw. Ubezpieczenia, mienia, techniczne, odpowiedzialności cywilnej itd. na powstanie szkód spowodowanych zdarzeniami losowymi, które mogą narazić firmę na straty i utratę płynności.
Początkujący
Podziękował : 0 razy

PZU odmowa Dewastacja lokalu

Postprzez Bulma » Wt gru 01, 2015 1:14 pm

Witam, mam problem z PZU, mianowicie- 2 lata temu zawarłam z nimi polisę ubezpieczenie firmy-lokalu, polisa zawiera szeroki zakres, miedzy innymi składkę za ubezpieczenie od dewastacji lokalu (wybicie szyb to odrębna składka), z ubezpiecenia do tej pory nie korzystałam, 2 miesiące temu ktoś uszkodZil mi zewnętrzny szyld na budynku, pomazał czymś ostrym, może kamieniem, szyld był nowy wisiał od tygodnia, zadzwoniłam na infolinie i zglosilam sprawę, facet przez telefon uznał ze polisa obejmuje takie przypadki, zapytał czy wzywałam policję, nie wzywałam ponieważ nie uznałam tej szkody za tak wielka. Przyjął szkodę i tyle, bez informacji o konieczności zgłoszenia na policję. Komplet dokumentów zaniosłam do oddziału, tam rownież ani słowa o notatce policji. Po 2 miesiącach odmowa- brak zgłoszenia na policję oraz szkoda, której nie obejmuje polisa. Celowe działanie? Czy PZU ma swoją odrębna interpretacje dewastacji?

Doradca reklama

Podpowiadam

Zasłużony
Podziękował : 4 razy

Re: PZU odmowa Dewastacja lokalu

Postprzez mfind » Wt gru 01, 2015 1:29 pm

Przede wszystkim należy zacząć od przeczytania OWU i poszukania informacji o tym czy do wypłaty odszkodowania za dewastację jest niezbędne zawiadomienie policji o zdarzeniu. Jeśli w OWU nie ma takiego zapisu wówczas PZU nie ma żadnej podstawy do odmowy wypłaty. Jeśli natomiast jest niestety w celu uzyskania odszkodowania niezbędne jest przestrzeganie zasad wyszczególnionych w OWU.

Pozdrawiam,
Łukasz

Początkujący
Podziękował : 0 razy

Postprzez Bulma » Wt gru 01, 2015 1:36 pm

Rozumiem, ale czy na drodze całego postępowania, gdzie kontakt miałam z czterema pracownikami PZU ktoś nie powinien o tym wspomnieć, czy jeżeli jest to niezbędna procedura to czy w ogóle powinni przyjmować zgłoszenie?

Zasłużony
Podziękował : 4 razy

Postprzez mfind » Wt gru 01, 2015 1:52 pm

W teorii powinien ktoś na to zwrócić uwagę, ale ostatecznie obowiązuje tylko to co jest zapisane w OWU ubezpieczenia, którą podpisał klient.

Pozdrawiam,
Łukasz

Powrót do Ubezpieczenia dla firm