Zarejestruj

Ubezpieczenie firmy - kawiarni

Forum o ubezpieczeniach dla firm i przedsiębiorstw. Ubezpieczenia, mienia, techniczne, odpowiedzialności cywilnej itd. na powstanie szkód spowodowanych zdarzeniami losowymi, które mogą narazić firmę na straty i utratę płynności.
Początkujący
Podziękował : 0 razy

Ubezpieczenie firmy - kawiarni

Postprzez kolorowykot » Pn gru 01, 2014 1:14 pm

Witajcie. Zastanawiam się nad otworzeniem własnej (niewielkiej) kawiarni, w wynajętym lokalu. Czy mam obowiązek wykupienia jakiegoś konkretnego ubezpieczenia? Jakie dodatkowe ubezpieczenie przyda mi się przy prowadzeniu tego typu działalności tj. kawiarni? Chcę zabezpieczyć nie tylko samą kawiarnię (i jej wyposażenie), ale także chcę być zabezpieczony jako pracodawca i usługodawca.

Czy ktoś z użytkowników tego forum prowadzi podobny biznes i mógłby mi posłużyć dobrą radą? Może polecacie przy okazji jakiegoś dobrego ubezpieczyciela? :)

Doradca reklama

Podpowiadam

Początkujący

Re: Ubezpieczenie firmy - kawiarni

Postprzez DyskotekowyGosc » Pn gru 01, 2014 1:46 pm

Ubezpieczenia nieruchomości i lokali gastronomicznych, to ja poleciłbym ubezpieczyć w PZU. Zaproś do siebie jakiegoś agenta, opowiedz na czym Ci zależy w ubezpieczeniu, a następnie on Ci wyliczy składkę miesięczną. To jest najlepsze rozwiązanie. Jak będzie za drogo, to możesz szukać dalej.

Stały bywalec

Postprzez EkspertPZU » Wt gru 02, 2014 12:14 pm

Kolorowykot,
nie masz obowiązku wykupienia ubezpieczenia. Mogę Ci polecić ubezpieczenie, które jest dobrowolne i zabezpieczy Twoją kawiarnię – jest to PZU DORADCA. Ten produkt gwarantuje pełną ochronę Twojego lokalu i jego wyposażenia. Pokrywa też koszty poniesione za szkody wyrządzone Twoim klientom (odpowiedzialność cywilna). Ubezpieczenie możesz poszerzyć o usługi takie jak: assistance, czy NNW, które będzie chroniło Twoich pracowników.
Pozdrawiam
Ekspert PZU

Początkujący

Postprzez dj135 » Śr gru 03, 2014 6:49 pm

A ja polecam skorzytać z jakiegoś małego brokera ubezpieczeniowego. Zaoszczędzisz czas, będziesz miał większą ofertę i raczej na pewno będzie taniej. Mając działalność gospodarczą najlepszym wyjściem zawsze jest broker.

Stały bywalec

Postprzez umbrella » Cz gru 04, 2014 7:13 am

Moi koledzy zbytnio się nie wysilili pomijając oczywiście reklamę PZU :D

Przy taki profilu działalność lokal-kawiarnia przede wszystkim zacznijmy od ubezpieczenia Odpowiedzialności Cywilnej firmy. Działa w przypadku jakby klientom coś się stało w lokalu np złamanie nogi , wywrotka itd itp oraz np zatrucie pokarmowe.

Jeśli natomiast chodzi o Twoje wyposażenie no to przede wszystkim lokal wraz sprzętem od ognia i innych zdarzeń losowych ( jakby się np wszystko spaliło) no i ewentualnie kradzież ( jeśli oczywiście jest taka potrzeba).

Jeśli pojawią się jakieś pytanie lub chciałbyś ofertę na takie ubezpieczenie zapraszam do kontaktu

Początkujący

Postprzez Sake » So cze 27, 2015 7:42 pm

Z tego co wiem nie trzeba mieć takiego ubezpieczenia. Jednak poczytaj sobie ten http://blog.tueuropa.pl/2162-czy-warto-ubezpieczyc-sie-od-razu-przy-otwarciu-firmy
artykuł bo w nim przeczytasz dlaczego warto ubezpieczać własną firmę. To czy ją ubezpieczysz czy nie to już Twoja decyzja ;)

Początkujący

Postprzez Bezodmowypl » Cz sie 20, 2015 7:32 am

Nie ma ubezpieczeń obowiązkowych związanych z prowadzeniem kawiarni. Poza oczywiście OC obowiązkowym ppm, jeśli posiada Pan / Pani samochód.

W zakresie ubezpieczenie mienia ubezpieczamy na pewno wyposażenie lokalu (stoliki, sprzęt, lodówki, mienie niskocenne), środki obrotowe (kawa, ciasta, napoje) i gotówkę w zakresie mienia od wszystkich ryzyk z rozszerzeniem o kradzież i wandalizm. . Jeśli posiada Pan/Pani lokal na własność (lub umowa do tego zobowiązuje) ubezpieczyć należy też sam lokal od zdarzeń losowych. Jeśli lokal Pan/Pani wynajmuje proszę ubezpieczyć koniecznie tzw. nakłady inwestycyjne tj. koszty jakie poniesione zostały na przystosowanie lokalu do prowadzenia kawiarni (np. malatura, położenie płytek itp.).

W zakresie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej poza OC ogólnym związanym z posiadanym mieniem i prowadzoną działalnością (np. poślizgniecie gościa) ochronę należy rozszerzyć o OC za produkt (jeśli np. ciasta są własnego wyrobu) oraz OC najemcy nieruchomości (jeśli lokal jest wynajmowany). W przypadku zatrudnienia pracowników dorzucamy tzw. OC pracodawcy (roszczenia pracowników do pracodawcy).

To tak w skrócie :)

Powrót do Ubezpieczenia dla firm