Zarejestruj

Link 4 Kasa wraca - zapraszam korzystających

Opinie klientów o LINK4 Towarzystwo Ubezpieczeń SA. Kalkulacje ubezpieczeń samochodu : OC i AC. Pytania, problemy związane z tym ubezpieczycielem.
Bywalec forum
Podziękował : 0 razy

Re: Link 4 Kasa wraca - zapraszam korzystających

Postprzez LINK4Ekspert » Śr gru 19, 2018 10:05 am

Panie Mudulinek , poprosimy o numer polisy zależy nam na jak najszybszym wyjaśnieniu sprawy.

Doradca reklama

Podpowiadam

Początkujący

Postprzez Mudulinek » Cz gru 20, 2018 9:00 am

Witam. Po pierwsze dostał pan na wiadomość PW numer polisy po drugie na własną rękę wyjaśniłem sprawę. Okazało się że zapomnieli dodać mi możliwość korzystania z programu.

Początkujący

Postprzez Peter26 » So sty 05, 2019 9:52 am

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów
Jeżdżę już prawie pół roku z nawigacją i mam kilka spostrzeżeń i jednocześnie pytań:
1. Jak to możliwe, że jadąc trasą ze stałą prędkością (trochę poniżej dopuszczalnej) za płynną jazdę dostałem 73-78 punktów? Nie było żadnego hamowania, gwałtownego przyspieszania itp. Prędkość na odcinku ok 20 km wahała +/- 5 km/h. Jak mam jechać żeby było 100 punktów?
2. Po przejechaniu 200 km mój wynik osiągnął 71 punktów - 94 za przepisową jazdę, 92 za płynną jazdę i profil kierowcy 56.
W podsumowaniu był zapis, żebym jeszcze poprawił styl jazdy w nocy więc przejechałem wieczorem ( między 19:30 a 20:20) i z dwóch odcinków (pierwszy 14 km) uzyskałem za przepisową jazdę 96 , za płynną 97 a na drugim odcinku 11 km - odpowiednio 92 i 100 za płynną. Całkiem niezła jazda nie zmieniła wyniku ogólnego i nadal ma 71 punktów....no tego to nie rozumiem dlaczego nie poprawiłem wyniku ogólnego
3. Nie rozumiem jak jest obliczany Profil kierowcy. W zeszłym okresie za przepisową jazdę miałem 91, za płynną 83 i profil kierowcy 72 - mój ogólny wynik to 72 (jeżdżę lepiej niż 61 % kierowców)
W tym okresie poprawiłem przepisową jazdę na 94, płynną jazdę na 92 a profil kierowcy to tylko 56 - ogólny wynik 71 (jeżdżę lepiej niż 60 %)
To jak to jest - jeżdżę płynniej, bardziej przepisowo a jednak gorzej? Brak tu logiki....
Może macie jakieś pomysły?
Gdzie to można zareklamować?
Pozdrawiam Peter26

Bywalec forum
Podziękował : 1 razy

Postprzez spp » N sty 06, 2019 1:03 pm

Pomysły jak jeździć są. Przeczytaj ten wątek w całości po prostu.

1. Z obserwacji wynika, że za jeżdżenie poniżej dopuszczalnej przepisami prędkości też jest kara. Czyli jak wyjeżdżasz poza teren zabudowany to rozpędzasz się oczywiście pomalutku ale do 90. A jak zobaczysz z daleka ograniczenie to pomalutku hamujesz, żeby już na ograniczeniu mieć właściwą prędkość. Jak całą drogę będziesz jechać zbyt wolno to nie dostaniesz maksimum punktów. Tak to działa.

2. NIGDY nie włączaj aplikacji jak jedziesz w nocy!!!
To nie poprawi W ŻADNYM RAZIE wyniku, wręcz przeciwnie - spodziewaj się profilu kierowcy poniżej 40 za jazdę w nocy!

3. W regulaminie LINK4 zastrzega że sposób liczenia punktów jest tajemnicą i go nie zdradzą.

NATOMIAST: w wyniku wejścia przepisów o RODO nieco rąbka tajemnicy byli zmuszeni uchylić - wynik zależy nie tylko od tego jak ty jedziesz, ale również od tego jak jadą inni tzn. twój sposób jazdy porównywany jest z innymi kierowcami i dopiero na tej podstawie wyliczana jest płynność jazdy; dlatego często rezultat jest zupełnie losowy

Początkujący

Postprzez Peter26 » N sty 06, 2019 9:08 pm

Dziękuję za podpowiedź
Spróbuje w nowym okresie rozliczeniowym i dam znać jak wyszło
Pozdrawiam Peter26

Początkujący

Postprzez grzesk » Pt sty 11, 2019 10:28 pm

Witam serdecznie.
Zainteresowałem się tą aplikacją ale niestety po krótkim okresie użytkowania mam jej już dość!
W weekendy, święta uzyskanie dobrych wyników było w miarę łatwe ale ponieważ profil kierowcy był niski zacząłem jeździć niezależnie od warunków drogowych. Doszedłem do wprawy, że nawet w gęstym ruchu miejskim (Kraków), korkach, kiepskiej płynności, przy średnich prędkościach nawet poniżej 15km/h, uzyskiwałem wyniki za przepisową i płynną jazdę po 99-100pkt.
A dzisiaj zimny prysznic - jadę wieczorem w świetnych warunkach, znana trasa, można powiedzieć "zielona fala", płynnie, dużo fragmentów na tempomacie, bez niespodziewanych zdarzeń (w jednym miejscu tylko przekroczenie prędkości - nie zwolniłem na czas z 70 na 50), sprawdzam w domu a tu 93/39 i w drodze powrotnej 99/73.

Z ciekawości sięgnąłem po regulamin i szok. Przeczytajcie pkt.3 - rewelacja: "...jest oceniany według określonego niezależnego i obiektywnego algorytmu:
a. ...ograniczeń prędkości (jak często użytkownik przekracza prędkość i o ile);
b. ...płynność jazdy ... (liczba gwałtownych przyspieszeń i hamowań, ich siła, częstotliwość oraz prędkość początkowa hamowania);
c. ...profil kierowcy, na który składają się ... gwałtowne hamowania, gwałtowne przyspieszenia, przekraczanie prędkości, pora dnia, liczba tras, pokonywane dystanse".
Czyli masło maślane, na 3 parametr składają się ponownie pierwsze 2 (prędkość, płynność) i będący słodką tajemnicą współczynnik.

A jeśli chodzi o sam program:

-plusy - zmniejszenie prędkości, dzięki temu zmniejszenie skutków wypadków spowodowanych wpatrywaniem się w ekran; zwiększenie płynności jazdy,

-minusy - pogorszenie koncentracji - trzeba wpatrywać się w ekran a nie patrzeć na drogę i jeździć wg ograniczeń wskazanych przez program a nie wg znaków drogowych; żeby zachować płynność nie warto przepuszczać pieszych, hamować na żółtym (oczywiście w rozsądnym zakresie); blokowanie innych użytkowników, bo np. znaki dopuszczają 70 a program 50.

Samo wyliczenie ogólnego wyniku to czarna magia, prędkość i płynność jest jasno określona ale profil i jego wpływ na wynik - nie mam zielonego pojęcia - może to jakaś średnia ważona ale waga profilu byłaby znacznie większa niż łączna waga prędkości i płynności.
Stąd wnioski: prędkość, płynność jest mało istotna z punktu widzenia bezpiecznego kierowcy (bo o to chyba chodzi), a ważne jest gdzie mieszkasz, w jakich godzinach jeździsz, jak daleko masz do pracy, czy Twój telefon dobrze łapie sygnał GPS i cholera wie co jeszcze.
A jak masz pecha to i płynność spadnie niezależnie jak jedziesz (być może jest to jakość sygnału GPS - gdy trzymałem telefon na półce wyniki często się pogarszały ale dzisiaj był pod samą szybą).

Początkujący

Postprzez QQ13 » Śr lut 13, 2019 10:49 am

W końcu udałe się wyciągnąć maxa! Wynik - 100, przepisy - 99, płynność - 100, profil - 100!!!
W stosunku do poprzedniego miesiąca 89, 99, 98 i 83 wyraźnie podskoczył profil, mający duży wpływ na łączny wynik.
Wniosek - zmiana: Dokładnie ta sama trasa, co poprzednio, tylko zacząłem używać Navi tylko na odcinku zabudowanym. Poprzednio, przez kilka kilometrów również przejeżdżałem poza. Oczywiście przełożyło się to na większą ilość mierzonych przejazdów, aby skompletować 200 km, ale generalnie wniosek jeden - nie używać poza terenem zabudowanym!
Algorytm obliczający profil na pewno uległ zmianie w stosunku do zeszłego roku, bo wcześniej sufitem było osławione 40 pkt a teraz za każdym razem to min 70 pkt.

Początkujący

Postprzez grzesk » N lut 24, 2019 6:06 pm

Niestety nie otrzymałem odpowiedzi na dziwne wyniki płynności jazdy ale po dwóch tygodniach ponownie zainteresowałem się aplikacją.

Aktualnie tylko włączam aplikację i wyłączam ekran. Wyniki są zaskakujące, na ogół 98-100%. Co ciekawe - pomimo takiej jazdy nie jestem zawalidrogą, nikt mnie nie pogania, nie trąbi, nie miga światłami :).
Okazjonalnie płynność znacznie spada i nie mam pojęcia jaka jest tego przyczyna ale nie ma to dużego wpływu na całkowity wynik.

Moje dotychczasowe wnioski to:
-nie włączać ekranu, nie przejmować się aplikacją (pamiętać tylko o prędkości i płynności jazdy),
-jazda w gęstym ruchu, korki nie mają wpływu na płynność,
-mała prędkość nie ma wpływu na płynność - raz włączyłem jadąc rowerem - płynność 100% i prędkość 98% (przy ograniczeniach 50 i 70km/h)!,
-wyłączać aplikację przy korzystaniu z parkingów podziemnych, pewnie głupieje GPS i płynność spada,
-codziennie korzystać z apki, ma to wpływ na profil.

Czyli nadal pewne zachowania są bez sensu ale przynajmniej jadąc zwracam uwagę na sytuację na drodze a nie na wskazania aplikacji, wynik przychodzi sam.

Poprzednia strona

Powrót do Link4