Zarejestruj

Przejestrowanie auta na tatę

Dyskusje na temat ubezpieczeń: Assistance i NNW (Następstw Nieszczęśliwszych Wypadków). Rady i pomoc w problemach.
Początkujący
Podziękował : 0 razy

Przejestrowanie auta na tatę

Postprzez AniaKowalska » So kwi 28, 2018 10:41 am

Cześć!

Chciałabym przerejestrować auto. Aktualnie ja jestem "właścicielką".

Niestety, wysokie koszta ubezpieczeń skłaniają mnie do zmiany właściciela.

Stąd moje pytanka:
1. Jak to zrobić?
2. Ile kosztuje i ile się czeka?
2. Jak będzie wyglądała sprawa od strony "prawnej" jak dojdzie do wypadku a ja byłabym za kierownicą? Czy pozostać współwaścicielem?

Pozdrawiam

Doradca reklama

Podpowiadam

Doradca
Podziękował : 2 razy

Re: Przejestrowanie auta na tatę

Postprzez Ubea » Pn maja 07, 2018 7:25 am

Aby przerejestrować auto na tatę, najpierw musisz podpisać z nim umowę darowizny lub kupna/sprzedaży auta. Po podpisaniu takiej umowy, ma się 30 dni na przerejestrowanie auta.

Do wniosku o przerejestrowanie należy dołączyć:

- dowód potwierdzający że teraz już Twój tata jest właścicielem auta: umowa kupna / sprzedaży czy umowa darowizny
- dowód rejestracyjny pojazdu wraz z przeglądem technicznym
- kartę pojazdu (o ile ją wydano)
- stare tablice rejestracyjne
- potwierdzenie zawarcia ubezpieczenia OC
- dokument potwierdzający tożsamość właściciela

Jeśli samochód będzie rejestrowany w tym samym mieście i tablice rejestracyjne nie będą wymieniane, to koszt przerejestrowania wyniesie mniej niż 100 zł.

Trzeba jeszcze zająć się sprawą podatku. Najprościej będzie przekazać auto umową darowizny. W przypadku darowizny dla rodzica wystarczy zgłosić ją w urzędzie, by nie płacić nic nawet od darowizny przekraczającej kwotę zwolnioną od podatku.

Jeśli będziesz współwłaścicielem auta, to jeśli spowodujesz wypadek, Twój tata także straci część uzbieranych zniżek (chyba że wykupi wcześniej ochronę zniżek). Jeśli nie będziesz współwłaścicielem, to należałoby poinformować ubezpieczyciela, że auto będzie miało młodego współużytkownika.

W kalkulatorze OC - link do naszego znajdziesz w podpisie - możesz sprawdzić, ile będzie kosztowała każda z tych opcji pod kątem ubezpieczenia.

Powrót do Pozostałe ubezpieczenia samochodowe