Zarejestruj

Ubezpieczenie dla osoby niepracujacej za granica.

Wszytko na temat dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego. Aktualne składki na ubezpieczenie zdrowotne w NFZ.
Początkujący
Podziękował : 0 razy

Ubezpieczenie dla osoby niepracujacej za granica.

Postprzez marynik87 » N mar 24, 2013 11:30 am

Dzień dobry,czy ktoś się orientuje jak wyglada sprawa ubezpieczenia zdrowotnego w Hiszpanii? Aktualnie pracuję w Polsce, moj pracodawca oplaca wszystkie skladki (umowa o prace), ale w najbliższym czasie planuję wyjechać do Barcelony. W momencie gdy zwolnię się z pracy w Polsce, powinnam się zapisać do urzędu pracy i otrzymywać zasiłek oraz ubezpieczenie. Co jeśli chcę się zwolnić z pracy i wyjechać za granicę? W Polsce należy podpisywać co miesiąć 'listę obecności', aby mieć takie ubezpieczenie. Nie sądzę, abym latała do Polski co miesiąc żeby podpisywać ten świstek;/.
Czy macie może pomysł jakie byłoby najlepsze rozwiązanie? Chodzi mi głównie o opiekę zdrowotną, gdyby coś mi się stało w Hiszpanii. Aby koszty wizyty w szpitalu i u lekarza były pokryte przez ubezpieczyciela. Jak wygląda sprawa ubezpieczenie osób, które nie pracują? Czy jest możliwość wykupienia takiego ubezpieczenia? MAm na myśli podstatwowe świadczenia, takie jakie otrzymałabym od państa gdybym była zapisana w urzędzie pracy (i każdego miesiąca podpisywała listę obecności)

Dziękuję za porady.
pozdrawiam

Doradca reklama

Podpowiadam

Bywalec forum

Re: Ubezpieczenie dla osoby niepracujacej za granica.

Postprzez katczar » N mar 24, 2013 6:44 pm

Można wykupić ubezpieczenie KL w czasie podróży zagranicznych. W jakim celu wyjeżdżasz i na jak długo?

Początkujący

Postprzez marynik87 » N mar 24, 2013 9:25 pm

Wyjeżdżam do chłopaka, będę szukała pracy, ale nie mając pracy nie mam ubezpieczenia (ani w Hiszpanii, ani w PL - ponieważ nie będę zarejestrowana w UP). Ciężko powiedzieć kiedy znajdę pracę, czy ubezpieczenie KL w czasie podrózy zagranicznych nie jest tylko takim 'dodatkowym ubezpieczeniem'?

Początkujący

Postprzez Macieja » Śr mar 27, 2013 8:39 am

No własnie KL jest tak traktowane. Głównie od jakiś drobnych pierdółek w stylu, złamanie nogi, wyrwanie zęba, założenie szwów, etc. Dlatego nie wolno tego zbyt poważnie traktować.

Początkujący

Postprzez Sylwester1 » Śr mar 27, 2013 1:57 pm

marynik87 napisał(a):Wyjeżdżam do chłopaka, będę szukała pracy, ale nie mając pracy nie mam ubezpieczenia (ani w Hiszpanii, ani w PL - ponieważ nie będę zarejestrowana w UP). Ciężko powiedzieć kiedy znajdę pracę, czy ubezpieczenie KL w czasie podrózy zagranicznych nie jest tylko takim 'dodatkowym ubezpieczeniem'?

A nie lepiej poszukać pracy tutaj na miejscu i wyjechać? Będziesz miała ubezpieczenie gwarantowane.

Początkujący

Postprzez marynik87 » Cz mar 28, 2013 8:33 am

Sylwester1, masz na myśli poszukać pracy w Hiszpanii 'z Polski'? Tak też robię, ale nie wiadomo kiedy coś się trafi. Dlatego też biorę pod uwagę wyjazd i przebywanie w Hiszpanii bez pracy (przez jakiś czas). Największym problem byłoby to ubezpieczenie. Nie chce mi się wierzyć, że osoby, które nie pracują, nie mogą wykupić sobie takiego ubezpieczenia. Ile jest osób, które wyjeżdżają w podróż an kilka miesięcy? Nie mają pracy, bo rezygnują z niej (lub ją tracą). Będę musiała się jeszcze rozjerzeć

Początkujący

Postprzez Sylwester1 » Cz mar 28, 2013 4:02 pm

marynik87 napisał(a):Sylwester1, masz na myśli poszukać pracy w Hiszpanii 'z Polski'? Tak też robię, ale nie wiadomo kiedy coś się trafi. Dlatego też biorę pod uwagę wyjazd i przebywanie w Hiszpanii bez pracy (przez jakiś czas). Największym problem byłoby to ubezpieczenie. Nie chce mi się wierzyć, że osoby, które nie pracują, nie mogą wykupić sobie takiego ubezpieczenia. Ile jest osób, które wyjeżdżają w podróż an kilka miesięcy? Nie mają pracy, bo rezygnują z niej (lub ją tracą). Będę musiała się jeszcze rozjerzeć

Chodzi mi o to, aby już będąc w Polsce mieć zagwarantowaną pracę na miejscu. Jedziesz, pracujesz, od razu masz ubezpieczenie przy tym.

Początkujący

Postprzez marynik87 » Cz mar 28, 2013 8:35 pm

Tak też sądziłam, że o to Ci chodzi.Szukam pracy, ale nie wiadomo kiedy coś się trafi. Dlatego też biorę pod uwagę wyjazd i przebywanie w Hiszpanii bez pracy (przez jakiś czas) i WTEDY potrzebne jest mi ubezpieczenie. Czy polscy ubezpieczyciele nie mają takiego ubezpieczenia?? Najprawdopodobniej ubezpieczę się prywatnie w Hiszpanii, słyszałam, że koszt to ok 50 e/ miesiąc

Początkujący

Postprzez marynik87 » Pt wrz 13, 2013 5:15 pm

Hej,
czy możecie polecić mi ubezpieczenie jakiegoś towarzystwa, które byłoby odpowiednie dla osoby przebywającej za granicą?
Mam na myśli ubezpieczenie, które pokryje nagłe wypadki (złamanie nogi, czy też śmierć) i transport do Polski.
dzięki

Powrót do Ubezpieczenie zdrowotne